Multe persoane sunt pasionate de moda si de tot ceea ce se raporteaza la universul fashion, dar putine se gandesc la oportunitatea de a transforma acest taram plin de creativitate si frumuseti cromatice intr-o veritabila terapie.

Cineva a avut insa grija sa exploreze si aceasta varianta, avansand ideea lansarii unor carti de colorat cu desene inspirate din lumea modei, dedicate persoanelor super-stresate si nu numai.

Este vorba despre un concept care pare sa se bucure de mult succes in Statele Unite, facandu-si drum cu usurinta si pe Batranul Continent, gratie unui val de „albume de colorat pentru adulti”, exclusa varianta XXX desigur, numai bune pentru calmarea nervilor.

Ideea face parte dintr-un proiect ceva mai amplu, avand la baza potentialul urias al paletei „art therapy”, ca tratament eficient pentru persoanele ce experimenteaza dificultati de natura comunicativa, sociala si educationala, fara a se limita insa la acestea.

Precum copiii care se distreaza colorand carticele cu desene realizate special pentru ei, in scopul de a-si dezvolta armonios capacitatile creative, artistice si logice, adultii se pot bucura la randul lor de beneficii similare, relaxandu-se gratie coloratului.

Una din cele mai reusite propuneri in acest context este colectia de desene inspirate din lumea modei, semnate de Tjaša Dornik, un antidot impotriva agresiunilor psihice datorate vietii frenetice din marile orase, unde deseori dinamicile activitatilor pe care le desfasuram depasesc anumite granite de suportabilitate mentala si/sau fizica.

Tjaša este insa cea care a lansat si aplicatia „My Sparkling Diary”, gratie careia orice reprezentanta a sexului frumos se poate transforma intr-o stea de cinema, ori de cate ori se afla intr-o dispozitie cu predominanta creativa.

Revenind insa la cartile de colorat inspirate din universul modei, distractia se dubleaza, intrucat placerea de a combina culori dupa cum ne sugereaza vocea interioara, este insotita de cea a „construirii” unor tinute potrivit propriilor noastre idei fashion, cu optime rezultate pentru propria stare de spirit.

Daca este suficient un manunchi de culori si cateva planse de colorat rochite, bijuterii si alte accesorii de moda pentru a alunga din preajma nostra nervozitatea si agitatia inutila, de ce sa nu ne lasam cuceriti de acest nou tip de terapie cromatica, executand un slalom abil printre categoriile de desene ce ilustreaza lumea divelor de ieri si de azi.

De la rochitele celebrei Audrey Hepburn la combinatiile vestimentare cu care ne incanta Meryl Streep in „Diavolul poarta Prada”, putem sa ne punem la treaba imaginatia, colorand in timpul nostru liber, fara sa cugetam prea mult daca avem sau nu inclinatii artistice.

Metoda va teleporta cu usurinta in prezent copilul din noi, lasand pentru o bucata de vreme grijile pe planul al doilea si ajutandu-ne sa evadam din panza de paianjen a gandurilor negre care ne prind deseori in capcana lor vicleana.

Mai mult decat atat: specialistii apreciaza ca acest gen de relaxare ajuta la stimularea simultana a celor doua emisfere cerebrale, activand atat partea analitica a creierului, cat si cea creativa, cu efecte benefice asupra cortexului – responsabil pentru controlul si coordonarea abilitatilor motorii fine.

Asadar coloreaza ca-ti trece, fii creativa ca-ti place!